Când trimiți un e-mail unui client, partener de afaceri, coleg, manager sau prieten, există câteva standarde de etichetă care ar trebui respectate. Te ajută să eviți neînțelegerile și erorile care ar putea dăuna reputației tale și a companiei pe care o reprezinți. Iată câteva tactici pe care orice profesionist (în special cei care interacționează cu clienții) ar trebui să le cunoască și la care ar trebui să le respecte pentru a preveni potențialii clienți să tragă acele concluzii nefavorabile.
Păstrează un ton profesional
După un prim apel, încă nu cunoaști foarte bine potențialul client, de aceea este mai bine să păstrezi subiectul și salutul politicos. Sugestia noastră ar fi să începi prin a păstra lucrurile obișnuite și politicoase, amintindu-le totodată de discuția voastră anterioară. Pentru a te asigura că aceștia vor citi emailul în continuare, confirmă ulterior și întâlnirea programată. Procedura de vânzare o vei păstra pentru final.
Evită crearea unui subiect vag
Subiectul e-mail trebuie să îi spună ceva potențialului tău client despre conținut – altfel, de ce l-ar deschide? De asemenea, salutul trebuie să fie profesional, și să te asiguri că există ceva personalizat în e-mailul în sine și o confirmare a unei viitoare întâlniri. Trimiterea de adrese URL lungi este, de asemenea, o greșeală. Sugestia noastră ar fi să creezi un subiect care să atragă atenția, poți folosi chiar și un emoticon. Ai grijă, însă, să păstrezi pentru început lucrurile cât mai formal și concis.
Folosește punctuația corect
Punctuația este extrem de subtilă atunci când o folosești corect și foarte evidentă când nu o folosești așa cum trebuie. Nu-ți face destinatarii să se simtă inconfortabil – memorează aceste reguli și urmează-le.
– Folosește punctuația inclusiv la finalul propoziție.
– Adaugă punct și virgulă acolo unde e cazul, nu doar o virgulă.
– Folosește virgula înainte de conjuncții coordonatoare (dar, iar, si, nici, etc)
– Adaugă o virgulă și după salutul de început
– Nu uita de semnul exclamării, dar ai grijă să nu îl folosești în exces, pentru a nu părea agitat/supărat.
Ai grijă la gramatică
Cu excepția cazului în care îți dedicați toată atenția studierii gramaticii (care este mult mai puțin profitabilă decât vânzările), cu siguranță vor exista greșeli ocazionale de gramatică. Dar nimănui nu îi va păsa de greșeala făcută, dacă nu a auzit niciodată de regula pe care ai încălcat-o.
Ai grijă la greșelile cele mai comune precum: care și pe care, din cauza și datorită, decât și doar. Dar nu uita nici de i-urile în plus sau în minus
Ai grijă la folosirea emoticoanelor
Înțeleg nevoia de a adăuga o față zâmbitoare la o propoziție potențial dură sau de a încheia o glumă cu un emoticon care râde.
Cu toate acestea, cu excepția cazului în care destinatarul a folosit deja unul într-un email anterior, rezistă tentației. Cercetările arată că includerea emoji-urilor în e-mailurile de serviciu este dăunătoare pentru reputația ta: te fac să pari mai puțin profesionist (și nu au niciun efect asupra cât de prietenos pari).
Păstrează subiectul descriptiv și scurt
Subiectul tău ar trebui să fie descriptiv și relativ scurt. În mod ideal, ar trebui să îi spună destinatarului de ce ar trebui să îl deschidă și cu ce îl va ajuta citirea acestuia.
Cum arată un subiect prost scris: „Bună”
De ce le trimiți e-mail? Este complet neclar.
Un subiect bun arată cam așa: „Follow-up apel din 7 iulie”
Acest subiect va naște îndoieli cu privire la conținutul e-mailului.
Urmărește blogul Formtex pentru mai multe sfaturi despre vânzări, dar și pentru sfaturi despre participarea la târguri și amenajarea standurilor expoziționale.